Autor: Pierwszy Urząd Skarbowy Łódź-Górna
Sygnatura: III/443-132/04/IG
Hasła tematyczne: stołówka, stołówka szkolna, stawki podatku, stawka, usługi, usługi stołówkowe
Kategoria:
Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego Łódź-Górna, w odpowiedzi na pismo z dnia 7 października 2004 r., w sprawie udzielenia informacji o zakresie stosowania przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) w przedmiocie opodatkowania sprzedaży posiłków w stołówce szkolnej, po sprawdzeniu że spełnione zostały warunki określone w art. 14a § 1 i 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 ze zm.) – informuje co następuje.
Z przedstawionego stanu faktycznego wynika, że prowadzi Pani szkołę niepubliczną o uprawnieniach szkoły publicznej pod nazwą Szkoła Europejska gimnazjum – liceum. W ramach świadczenia usług edukacyjnych prowadzona jest stołówka, w której wydawany jest przez pracownika szkoły ciepły posiłek wyłącznie dla uczniów i personelu szkoły. Posiłek ten – obiad – przygotowywany jest przez obcą firmę.
Z opinii Ośrodka Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi – wynika, że usługi polegające na prowadzeniu bufetu w szkole (w którym uczniowie mogą nabyć kanapki i gorące posiłki) mieszczą się w grupowaniu: PKWiU 55.30.14-00.00 "Usługi gastronomiczne, pozostałe."
Stosownie do regulacji art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c) wyżej cytowanej ustawy o VAT – w okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do dnia 31 grudnia 2007 r. stosuje się stawkę w wysokości 7% w odniesieniu do usług gastronomicznych, z wyłączeniem:
– sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
– sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.