Autor: Izba Skarbowa w Gdańsku
Sygnatura: PI/005-848/04/CIP/01
Hasła tematyczne: stawki podatku, usługi gastronomiczne
Kategoria:
Stan faktyczny:
Podatnik prowadzi działalność w zakładach gastronomicznych, w których sprzedaje wyroby gastronomiczne przetworzone (zupy, dania mięsne, dania jarskie, itd.), jak również towary nieprzetworzone (soki w kartonikach, soki w butelkach, chipsy, napoje gazowane i in.).
Ocena prawna stanu faktycznego:
Stosownie do postanowień art. 5 ust.1 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. Nr 54 poz. 535) opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, zwanym dalej "podatkiem" podlegają m.in. odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.
Zgodnie z art.8 ust.3 ustawy o VAT usługi wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji z wyjątkiem usług elektronicznych.
Na podstawie art. 146 ust.1 pkt.2 ustawy o VAT w/w do dnia 31 grudnia 2007r. podatnicy stosują obniżoną do 7% stawkę podatku VAT w odniesieniu do usług gastronomicznych oraz na podstawie przepisu §40 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy z podatku od towarów i usług (Dz.U. Nr 97 poz. 970) do usług związanych z podawaniem napojów (PKWiU ex 55.4) oraz usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU ex 55.5), z wyłączeniem
- sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość przekracza 0,5%,
- sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.
Sprzedaż w/w towarów w zakładach gastronomicznych oraz w stołówkach jako wyłączona z opodatkowania stawką 7% opodatkowana jest według stawki 22%.
Powyższe przepisy mają zastosowanie do podatników, którzy świadczą usługi gastronomiczne i stołówkowe, a więc dotyczą one również posiłków sprzedawanych w barach mlecznych oraz stołówkach i bufetach przemysłowych, które do dnia 1 maja 2004r. korzystały ze zwolnienia z podatku od towarów i usług.
Natomiast towary handlowe, które są używane w związku ze świadczoną usługą takie jak : serwetki, świece, stożki, elementy do dekoracji wnętrz lokalu zaliczone do towarów nieprzetworzonych, ze względu na specyfikę usług gastronomicznych i stołówkowych należy je potraktować jako element składowy świadczonej usługi i koszt zakupu tych towarów powinien być wkalkulowany (proporcjonalnie) w cenę całej usługi (cenę posiłku), czyli powinien się zawierać w marży gastronomicznej. Opodatkowanie tych towarów będzie zatem dokonywane pośrednio w sprzedawanej usłudze gastronomicznej wg stawek odpowiadających danemu asortymentowi np. ciasto- 7% , kawa- 22%.
Odpowiadając na zadane pytanie, należy stwierdzić, iż sprzedaż towarów nieprzetworzonych – soki w kartonikach, soki w butelkach, chipsy, napoje gazowane i in.- będzie opodatkowana stawką właściwą dla ich sprzedaży.
Natomiast usługa gastronomiczna opodatkowana jest stawką 7% bez względu na zużyte surowce – towary opodatkowane przy zakupie różnymi stawkami tj. 22%, 7%, 3% czy też zwolnione.