Zgodnie z klasyfikacją PKWiU wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z 18.03.1997r. (Dz.U. Nr 42 poz.264 ze zm.) nie występuje pozycja "owoce schłodzone" o temperaturze do 0 C, a jedynie "owoce świeże" (PKWiU 01.13.23-00) i "owoce mrożone" (PK


Autor: Urząd Skarbowy w Kraśniku

Sygnatura: DP.III.443/87a/04

Hasła tematyczne: stawki podatku, produkty rolne, rolnictwo

Kategoria:

Obowiązek prawidłowego zaklasyfikowania sprzedawanego towaru lub świadczonej usługi do właściwego symbolu statystycznego spoczywa wyłącznie na wykonawcy usługi lub sprzedawcy towaru. W przypadku wystąpienia trudności w ustaleniu właściwego grupowania Podatnik może zwrócić się o pomoc do uprawnionego organu statystycznego – Ośrodka Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi.

W piśmie Ośrodka Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi z dn. 18 lipca 2003r. Podatnik otrzymał odpowiedź zgodnie z którą owoce schładzane (SWW 2463-7 "Owoce schładzane") w temperaturze 0 stopni C są klasyfikowane tak jak owoce świeże, w zależności od rodzaju owocu, np. schładzane truskawki mieszczą się w grupowaniu PKWiU 01.13.23-00.41 "Truskawki".

Jeśli tak, owoce klasyfikowane wg. PKWiU 01.13.23-00.41 mieszczą się w obszarze zakreślonym w pozycji nr 4 załącznika nr 6 do ustawy o VAT, tym samym zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt 1 ustawy o VAT, w okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do dna 30 kwietnia 2008r. do odpłatnej dostawy oraz importu przedmiotowych owoców stosuje się stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 3%.